De bindweefselweefselmassage is sinds de introductie ervan door Elisabeth Dicke in Duitsland in 1942 – ‘ Massage reflektorischer Zonen im Bindegewebe bei rheumatischen und innere Erkrankungen ‘ – tot een begrip geworden in de fysiotherapie.

Deze ‘ bindweefselmassage ‘ kan succesvol toegepast worden overal waar in het lichaam overeenkomstige bindweefselzones aanwezig zijn en door inwerking op het vegetatieve zenuwstelsel een verbetering van de stoornissen en klachten te verwachten is.

In het Therapeuticum Adriaens wordt de bindweefselmassage ad modum Sachs-Piët ( Nederland ) toegepast.

Bindweefselmassage

Indicaties bindweefselmassage

De therapeut moet, na een grondige studie van de bindweefselzones die bij de afzonderlijke ziektebeelden optreden, een samenvattend overzicht krijgen van alle bindweefselzones, omdat ook klinisch ‘ stomme ‘ bindweefselzones voor het succesvol verlopen van deze therapie van belang zijn.

1. Stoornisen en aandoeningen van schoudergordel en arm :

  • gewrichtsklachten na acuut of chronisch gewrichtsreuma, bij arthrosen en arthropatieën alsook bij periarthritis scapulohumeralis,
  • reumatoïde en neuralgische aandoeningen, trofische stoornissen met paresthesieën, bepaalde vormen van schrijfkramp, epicondylitis, peesschedeirritaties,
  • trofische stoornissen bij perifere verlammingen,
  • trofische stoornissen na fracturen, distorsies, luxaties, ontstekingen, doorbloedingsstoornissen, syndroom van sudeck, contractuur van Dupuytren, cervikaal syndroom.

2. Stoornissen en aandoeningen van bekken en been :

  • gewrichtsklachten tengevolge van acuut en chronisch gewrichtsreuma, artrosen en artropathieën,
  • reumatoïde en neuralgische klachten zoals lumbago en sacralgie, ischias, ischialgie, trofische stoornissen   met paresthesieën en peesschede-ontstekingen,
  • trofische stoornissen als gevolg van slappe verlamming,
  • trofische stoornissen na fracturen, distorsies, luxaties, ontstekingen, spataderen, thromboflebitis, ulcus cruris.

3. Hoofdpijn :

  • hoofdpijn na schedeltrauma – commotio, contusie, schedelbreuk – met de hierbij optredende vegetatieve stoornissen,
  • reumatoïde en neuralgische hoofdpijnen, bv bij een cervikaal syndroom,
  • hoofdpijnen als begeleidend verschijnsel van maag- en darmstoornissen, galblaasaandoeningen, functionele stoornissen van nieren en blaas, van de vrouwelijke geslachtsorganen,
  • migraine.

3. Respiratoire aandoeningen :

  • astma bronchiale,
  • inspanningsastma,
  • hyperventilatiesyndroom.

Historiek bindweefselmassage

Deze behandelmethode werd in de geneeskunde in Duitsland geïntroduceerd in de jaren 1930 door Elisabeth Dicke en Hede Teirich Leube. Mede door de contributie van het wetenschappelijk werk van Kohlrausch, Head en Mackenzie op neuro-fysiologisch gebied is deze manuele behandelmethode sindsdien door velen aangeleerd en wordt zij wereldwijd met succes toegepast.

Sinds haar ontstaan in de vorige eeuw heeft de ervaring geleerd dat deze behandelwijze, indien toegepast door ervaren professionelen, een bijzonder waardevolle aanvulling van het manueel therapeutisch arsenaal betekent.

Niet alleen vanuit het oogpunt van de therapie, maar ook als diagnostisch hulpmiddel, heeft deze methode haar waarde bewezen.  Door de tastervaring en de waargenomen reacties van de bindweefselmassage door de patiënt, kunnen bij vele ziektebeelden, stoornissen en klachten de neuroreflectoire reacties tussen de inwendige organen, bloedvaten en zenuwen en bepaalde bindweefselzones opgespoord worden.  De onderzoeker met veel palpatoire ervaring kan, door het aftasten van het bindweefsel, neurotopische aanwijzingen omtrend de oorzaak van klachten en stoornissen verkrijgen.  Voor de therapie is dit belangrijk, daar bij vele patiënten die aan stoornissen of klachten na ziekte of een funktionele aandoeningen lijden, de daarmee corresponderende bindweefselzones relevant aanwezig zijn.