Acupunctuur is een geneeswijze die ongeveer 35 eeuwen geleden haar oorsprong kende in Azië. De oorspronkelijke naam was ‘ZHENJIU’  wat zoveel betekende als ‘acupunctuur’ en ‘moxa’. De term acupunctuur komt uit het latijn : van de woorden ‘acus’ (naald) en ‘punctura’ (steek). Moxa is een vorm van warmtetherapie op de acupunctuurpunten door gebruik van ‘Artemesia Vulgaris’ (bijvoetswortelkruid.

In het Therapeuticum Adriaens wordt de acupunctuur ad modum Tong en de moxatherapie ad modum Wolff toegepast. De moxatherapie ad modum Wolf wordt door haar specifieke indicaties en toepassing in een eigen categorie van behandelwijzen besproken.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur vormt een onderdeel van de zgn Traditionele Chinese Geneeskunde. Het doel van de behandeling is zowel ziekten te genezen als te voorkomen.

Acupunctuur is een vorm van ‘energetische geneeskunde’  waarbij het doel is het evenwicht tussen Yin en Yang – materie en energie uit de moderne fysica – te herstellen. Elke aandoening wordt namelijk beschouwd als een verstoring van dit evenwicht.

Acupunctuur wordt door het grote publiek nog steeds gezien als een behandelwijze om pijn te verlichten, maar het is veel meer dan dat. In tegenstelling tot de traditionele geneeskunde zoals wij die in het westen kennen, waar pijn meestal als een klacht op zich wordt beschouwd, wordt er in de acupunctuur steeds naar de volledige mens gekeken. In deze hollistische benadering van ziek en gezond zijn, wordt getracht de ware oorzaak van de symptomen te vinden en te behandelen. Op deze wijze komt men niet alleen tot een tijdelijke verlichting van de klachten, maar vaak tot een blijvende oplossing c.q. genezing van de aandoening.

Acupunctuur

Indicaties acupunctuur

Dit is een beperkte lijst van veel voorkomende klachten waarbij acupunctuur als behandelmethode – alleenstaand of ondersteunend – kan gebruikt worden.

  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat ( orthopedische en reumatische klachten, spier-, gewrichts- en zenuwziekten )
  • Respiratoire aandoeningen, astma
  • Hoofdpijn, migraine
  • Maag- en darmstoornissen, constipatie, diarree
  • Duizeligheid
  • Infectieziekten : zona, windpokken
  • Allergieën : hooikoorts, huidproblemen
  • Circulatoire problemen, hartritmestoornissen, hoge en lage bloedruk
  • Gynecologische problemen
  • Slaapstoornissen
  • Alle pijnklachten
  • Psychische problemen, stress

Veel Gestelde Vragen bij Acupunctuur

Acupunctuur is echt niet gevaarlijk op voorwaarde dat deze behandeltechniek door een degelijk opgeleid behandelaar wordt toegepast.

Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuurnaalden zijn veel fijner dan een doorsnee injectienaald. Door de meeste patiënten wordt het prikken daarom niet tot nauwelijks als pijnlijk ervaren. Wat wel kan gevoeld worden is de naaldsensatie.

Effectiviteit?

Acupunctuur is snel werkzaam bij baby’s en dieren! Het effect heeft dus hoegenaamd niets met geloven te maken. Alhoewel de werking van acupunctuur nog niet volledig is achterhaald, is het mede door recent wetenschappelijk onderzoek voldoende bewezen dat er reproduceerbare biologische veranderingen optreden wanneer de naald in een acupunctuurpunt wordt gestoken.

Infectiegevaar?

Tegenwoordig maakt men gebruik van naalden voor éénmalig gebruik om elke vorm van besmetting uit te sluiten.

Te verwachten resultaat?

Afhankelijk van de aard van de aandoening zal men meer of minder behandelingen nodig hebben om beterschap c.q. genezing te bekomen. Het is dan ook evident dat hoofdpijn vaak sneller te genezen is dan een chronisch vermoeiheidssyndroom. Ook hier geldt de regel : ‘ hoe acuter de klacht, hoe sneller resultaat mag worden verwacht’.

Is acupunctuur gevaarlijk?

Acupunctuur is hoegenaamd niet gevaarlijk wanneer de behandeling op een professionele en kwaliteitsvolle manier wordt toegepast. Bij zwangerschap is het prikken van bepaalde punten verboden.